Tiina Aho -

Jukka Leskelä: Energian ilmasto- ja teknologiamurros otetaan Suomessa tosissaan, sekä yhtiöt että käyttäjät aktiivisia toimijoita

Suomen suurin energia-alan tapahtuma Energia 2020 kokoaa yhteen energiamurroksen tärkeimmät ratkaisut ja alan toimijoiden verkostot

Energia-ala käy parhaillaan läpi suuria murroksia, ja Suomessa asiaan on tartuttu asiaankuuluvalla aktiivisuudella. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä iloitsee, kuinka ajattelu kestävästä energiankäytöstä on murtautunut positiivisella tavalla sekä yhtiöiden että kuluttajien kentälle.

– Oikeastaan enää ei kuule vähätteleviä “ennen oli kaikki paremmin” -ajatuksia, mitä tulee kestävään energiankäyttöön. Viime aikoina sekä energiayhtiöt että loppukäyttäjät ovat aktivoituneet positiivisella tavalla uusien energiatehokkaiden ratkaisujen kentällä.

–  Energiayhtiöt ovat tuottaneet uusia palveluita esimerkiksi sähkönkulutuksen optimointiin, ja kuluttajat ovat omaksuneet aktiivisemman roolin kestävän energiankäytön edistäjinä omassa arjessaan, Leskelä summaa.

Leskelä kannustaa tulemaan paikalle Energia 2020 -tapahtumaan kuulemaan uusimmista energia-alan kestävistä ratkaisuista. Suomen suurin energia-alan messutapahtuma järjestetään Tampereella 20. – 22. lokakuuta 2020.

– Odotan näkeväni Energia 2020 -messuilla etenkin asukkaille ja loppukäyttäjille tarkoitettuja energiankäytön innovaatioita. Suomalaiset energian loppukäyttäjät omaksuvat uusia ratkaisuja nopeasti, mikäli ne vain ovat hyvin suunniteltuja ja toimivia, Leskelä uumoilee.

Lisäksi energia-alan kokenut verkostoituja iloitsee siitä, että messuille päästään viimein paikan päälle eristäytyneen koronakevään jälkeen.

– Kasvokkain kohtaamista on todellisuudessa vaikea korvata. Oikeat kohtaamiset synnyttävät uusia mahdollisuuksia, verkostoja ja ideoita liiketoiminnalle. Messujen annista kannattaa ottaa kaikki irti, kun ne voidaan poikkeusolojen jälkeen järjestää, Leskelä vinkkaa.

Energian tärkeimmät trendit löytyvät ilmastoystävällisyyden ja uuden teknologian kentältä

Suomen tunnetuimpiin energia-alan asiantuntijoihin lukeutuva Leskelä nostaa esille energia-alan kaksi tärkeintä kehitystrendiä. Nämä teemat nousevat keskiöön myös Energia 2020 -tapahtumassa, jossa tänä vuonna keskitytään erityisesti kestäviin ja älykkäisiin energiatrendeihin.

– Ilmastoystävällisten energiajärjestelmien rakentamisen eteen on tehty jo vuosia töitä suurten energiayhtiöiden kentällä. Toisaalta teema on niin suuri, että investointien toteuttaminen vaatii paljon resursseja, suunnitelmallisuutta ja aikaa.

Lisäksi Leskelä muistuttaa, että energiayhtiöiden investoinnit ja rahoitus eivät toimi tyhjiössä.

–  Investoinnit pitää ennakoida vuosikymmeniksi eteenpäin, mitä nykyinen poliittinen epävarmuus hankaloittaa. Uusien järjestelmien lanseeraaminen on pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä teko, joten myös riskienhallintaan tulee paneutua.

Toinen suurista energiamurroksen teemoista tulee sen sijaan lähemmäs suomalaista arkea ja energian loppukäyttäjiä. Energiakentän teknologinen murros tuo tavan asukkaille uusia mahdollisuuksia käyttää energiaa viisaammin, sekä osallistua sen tuotantoon ja varastointiin matalalla kynnyksellä.

– Jo kymmenkunta vuotta sitten suomalaiset alkoivat ottaa maalämpöpumppuja omakseen, ja tämän perään seurasi ilmalämpöpumppujen suosio. Sittemmin aurinkopaneelit ovat ilmestyneet naapurustoihin lisäämään energiatehokkuutta ja asumisen mukavuutta. Sekä lämpöpumppujen että aurinkopaneelien kohdalla loppukäyttäjät ovat itse aktiivisia omaksumaan uusi energiaratkaisuja. Aurinkopaneelien kohdalla käyttäjät astuvat myös sähköntuottajan saappaisiin.

Leskelän mukaan viitteitä suomalaisen arjen seuraavasta energiatrendistä ei tarvitse kaukaa etsiä.

– Sähköautot ovat selkeästi nostanut suosiotaan Suomessa. Latauspisteiden määrää on kasvatettu paljon, ja sähköautoilu tulee varmasti nousemaan sekä kuluttajien että yritysten energiatehokkaana tekona, Leskeä kertoo.

Koronakevät osoitti eurooppalaisen energiayhteistyön toimivuuden ja ennakoinnin tärkeyden

Energia-alan ajankohtaisista asioista puhuttaessa ei voi ohittaa koronakevään tuomia muutoksia alalle. Energia 2020 -tapahtuman aikaan kevään rajoitustoimet ovat jo ohi, mutta poikkeusolot ovat herätelleet myös energiakenttää.

Leskelä mainitsee ensin koronakevään vahvistaneen luottamusta eurooppalaiseen energiayhteistyöhön.

–  Vaikka koronakriisi koetteli koko Eurooppaa, oli erittäin positiivista, miten energiajärjestelmät joustivat ja miten maiden välistä energiakauppaa käytiin poikkeusoloista huolimatta. Yhteinen eurooppalainen energiamarkkina osoitti parhaat puolensa kuluneena keväänä.

Koronakriisi toi toisaalta esille myös energia-alan kehityskohteet, joihin puuttumalla juuri nyt voidaan varautua paremmin tuleviin kriiseihin.

– Huoltovarmuuden varmistaminen on äärimmäisen tärkeää jatkossakin. Vaikka koronakriisi ei kohdistunut suoraan energiajärjestelmiin, alan tulee varautua poikkeusoloissa toimintaan, jotta kansallinen huoltovarmuus säilyisi korkeana. Suomessa olemme huoltovarmuuden suhteen toistaiseksi hyvässä asemassa, mutta emme ilman harjoittelua ja etukäteisvarautumista. Kun valmiusorganisaatiot on järjestetty kuntoon vakaissa oloissa, niihin voidaan luottaa, mikäli poikkeusolot jatkuvat, Leskinen summaa.

Energia 2020: energia-alan kestävät ratkaisut kärkiteemana

Suomen suurin energia-alan tapahtuma järjestetään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 20. -22. lokakuuta 2020. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän tapahtuman kärkiteemat käsittelevät kestäviä, älykkäitä, tuotantotehokkaita ja moderneja ratkaisuja energia-alan murrokseen.

Tapahtuma on suunnattu muun muassa energiatuotannon ammattilaisille, energiayhtiöiden edustajille, valmistavalle teollisuudelle sekä julkis- ja teollisuuskiinteistöjen energiapäätöksentekijöille – sekä kaikille, jotka haluavat oppia uusinta tietoa energia-alasta.

Lisätietoa messulipuista, näytteilleasettajista ja puheenvuoroista löydät tapahtuman verkkosivuilta.