Tiina Aho -

Energia 2020: energian tulevaisuudessa korostuvat loppukäyttäjän rooli, älykäs teknologia ja hiilineutraalit tavoitteet

Suomen suurin energia-alan tapahtuma on ohittamaton tilaisuus saada uusinta tietoa ja käytännön vinkkejä energian parissa työskentelyyn

 

Koko energia-alaa koskeva suurtapahtuma Energia 2020 keskittyy tänä vuonna energia-alan kestäviin, älykkäisiin ja tuotantotehokkaisiin ratkaisuihin. Messuilla törmäävät innostus energiaviisauteen, parhaiden asiantuntijoiden tiedot, kaupunkipäättäjät ja teknologiat. Energia 2020 -tapahtuma järjestetään 20.-22.10. Tampereella.

Keskeinen messuilla esillä oleva energian kehityssuunta on viisaan energiankäytön laskeutuminen lähemmäs loppukäyttäjää.

“Historiallisesti energiaratkaisut on mielletty insinöörikeskeisiksi asioiksi, jotka toimivat loppukäyttäjän ulottumattomissa putkissa ja piuhoissa”, kertoo Energiaviisaat kaupungit -hankkeen projektipäällikkö Tuomas Vanhanen Tampereen kaupungilta.

“Energiamurroksen aikakautena energian loppukäyttäjät ovat aktiivisesti osana kehittämässä energiajärjestelmiä, ja hyötymässä tästä kehityksestä. Esimerkiksi älykkäät kodin laitteet, asuinkiinteistöjen energiantuotannon yhteisratkaisut tai taloyhtiön automatisoitu kulutuksen seuranta ja hallinta tuovat energiatehokkuuden helpolla tavalla ihmisten ulottuville”, Vanhanen tähdentää.

Energiaviisaat kaupungit toimivat etulinjassa energiamurroksen ratkaisijoina

 

Energia 2020 -avauspäivän päälavan ohjelma pureutuu kaupunkien rooliin kestävän energiankäytön vetureina ja ilmastonmuutoksen torjujina. Kaupunkien energiaviisaiden ratkaisujen jalkauttamisella on suuri merkitys, sillä kaupungistumisen trendi vaikuttaa vahvasti energiankulutukseen sekä ilmastopäästöihin myös kansainvälisesti.

Messuilla esillä oleva Energiaviisaat kaupungit -hanke etsii älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja, jotka tulevat lähelle loppukäyttäjää asuin- ja palvelukiinteistöjen energiatehokkuudessa. Hanke on Suomen suurimpien kaupunkien yhteinen energiaviisauteen tähtäävä ponnistus, jossa mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Tampere.  Hankkeen tuloksista kertoo muun muassa messuilla ensiesityksessä oleva dokumenttielokuva.

“Energiaviisaat kaupungit -hanke havainnollistaa suomalaisten kaupunkien aitoa yhteistyötä koko yhteiskuntaa koskevassa aiheessa. Hankkeen aikana kaupungit ovat jakaneet avoimesti oppejaan ja kokemuksiaan toisilleen esimerkiksi aluerakentamisen energiatehokkaista toimista”, Vanhanen kertoo.

Tampereella energiaviisas hanke on vaikuttanut kaupunkirakentamisen uudenlaisen energiatehokkuuden suunnitteluun Hiedanrannan asuinalueella. Lähivuosikymmeninä valmistuvasta asuinalueesta tavoitellaan päästöjä sitovaa hiilinielua, joka säästää sekä ympäristöä että asukkaiden rahaa esimerkiksi älykkään kulutushuippuja leikkaavan teknologian avulla.

Hankkeen oppien avulla Tampere pyrkii tehostamaan myös palvelukiinteistöjensä energiaviisautta esimerkiksi älykkäillä energiaseurantaratkaisuilla, joissa rakennuksen energiankulutusta voidaan optimoida reaaliajassa kiinteistössä oleskelevien ihmisten määrän mukaan.

Asuinkiinteistöjen osalta energiaa säästäviä älykkäitä ratkaisuja kehitetään puolestaan Tampereen vuokratalosäätiön kanssa. Uudiskohteissa energiaa voidaan säästää muun muassa älyteknologialla, joka helpottaa huoltohenkilökunnan tekemää reaaliaikaista energiaseurantaa.

Messuilla on esillä muun muassa asukaskäyttöliittymä, jossa standartit ja mittaukset on laitettu yhteen ajantasaiseen omaa energiaelämistä esittävään kuvaan. Myös pelillistämiseen liittyen on tehty ratkaisuja: digitaalisen kaksosen 3D-mallin sisällä liikkuessa nähdään, miten kiinteistö toimii nyt, eilen tai tulevaisuudessa. Ratkaisujen tulee olla edullisia ja helposti ostettavia, teknisesti yhteensopivia, skaalautuvia sekä vuosien saatossa ylläpidettäviä.

Energiaviisaat kaupungit -hankkeen luotsaamassa messujen tiistaipäivän lavaohjelmassa kuullaan hankkeen tulosten esittelyn ohella mm. huippuasiantuntijoiden keynote-puheenvuoroja, paneeli kaupunkien energiaviisaista investoinneista sekä kestävään energiankäyttöön erikoistuneiden yritysten uusimpien ratkaisujen esittelyä.

Energiaviisaat teot kuuluvat kaikille – messuilta mukaan käytännön vinkit omaan työhön

 

Energia 2020 -tapahtuman lukuisat tietoiskut, puheenvuorot ja tuote-esittelyt tähdentävät, kuinka viisaan energiankäytön ratkaisuja voi hyödyntää monipuolisesti työssään ammattinimikkeestä riippumatta.

“Jokaisen energia-aiheen parissa työskentelevän kannattaa tulla messuille tutustumaan alan uutisiin ja ratkaisuihin sekä verkostoitumaan kollegojen pariin. Uusimmat energiatehokkaat vinkit, havainnot ja palvelut eivät kaikki vielä löydy Googlesta, mutta messuilta kyllä”, Vanhanen vinkkaa.

Energia-tapahtuma toimii tiedon ja tekijöiden kohtaamispaikkana, mikä alleviivaa vuoropuhelun tärkeyttä päättäjien, loppukäyttäjien ja palveluntarjoajien kesken.

“Kestävä energiankäyttö ei ole yhden toimijan harteilla. Luonnollisesti energiayhtiöt ovat merkittävä voimavara energiaviisaudelle, jossa koko yhteiskunta muutetaan hiilineutraaliksi. Taloyhtiöt ja isännöitsijät voivat vaikuttaa tekemällä energiaa säästäviä hankintoja, joita energiansäästöön erikoistuneet yritykset kehittävät entistä tehokkaimmiksi Asukkaiden on yhdessä toimittava aktiivisesti, jotta taloyhtiössä tai omakotitalossa tehdään rahaa ja ympäristöä säästäviä ratkaisuja, jotka voidaan hankkia palveluina ilman tarvetta suuriin investointeihin ”, Vanhanen kertoo.

Energian murros tapahtuu parhaillaan, ja tulevaisuus näyttää toiveikkaalta

 

Energian suurtapahtumassa pohditaan, miten ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen aikakaudella energiamurrosta hallitaan, ja millaisen tulevaisuuden valitsemme.

Vaikka kestäviä investointeja ja suuria linjanvetoja tarvitaan, tulevaisuudessa eri toimijoiden yhteistyö ja Suomen vahva teknologiatietämys saavat yhä merkittävämmän roolin.

“Jatkossa energian suuret trendit keskittyvät hiilineutraaliuden tavoittelun, datan hyödyntämisen ja loppukäyttäjän suuremman roolin ympärille. “, Vanhanen summaa.

Vanhanen nostaa esille ajankohtaisen esimerkin, joka luo toivoa energia-alan toiminnan potentiaalista.

“Koronapandemia on näyttänyt sen, että kun maailma yhdessä päättää tehdä jotain, siihen löytyy nopeasti tahtoa, rahaa ja toimeenpanijoita. Jos osa koronaelvytykseen käytetyistä euroista voitaisiin suunnata kestäviin energiainvestointeihin, sillä olisi suuri käytännön merkitys ilmastonmuutostyössä.”

 

 

Tuomas Vanhanen

projektipäällikkö

Energiaviisaat kaupungit -hanke

 

 

 

 

Expomark järjestää Energia 2020 -tapahtuman Tampereella 20.–22.10. Messu- ja urheilukeskuksessa

Tapahtuma on suunnattu energiantuotannon ammattilaisille, energiayhtiöiden ja -teollisuuden edustajille, valmistavalle teollisuudelle sekä suurten julkis- ja teollisuuskiinteistöjen päättäville tahoille.  30-vuotisjuhlavuottaan viettävillä messuilla on esillä koko toimiala sekä kaikki energiamuodot.

Tapahtumassa järjestetään Energiapäivä yhteistyössä World Energy Council Finlandin kanssa sekä Energia-kongressi Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n kanssa.

Tule messuille tutustumaan uusimpiin ratkaisuihin, kuulemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja, verkostoitumaan energia-alan toimijoiden kanssa sekä tutustumaan näytteilleasettajien tarjontaan.

Katso lisätietoja, ilmoittaudu näytteilleasettajaksi ja hanki messuliput Energia 2020 -tapahtuman sivustolta.